Mat vid högtider

Vid högtider samlas vänner, familj och släkt för att umgås. Vid dessa tillfällen har maten alltid varit en viktig komponent. Varje högtid har sina speciella rätter som enbart serveras vid dessa specifika tillfällen. Många av anrättningarna har anor långt tillbaka i tiden och är kopplade till tillgången på mat under vissa årstider. Vad som ska finnas på bordet vid de olika högtiderna varierar mellan län och till och med mellan familjer.

I Sverige är grunden till de flesta högtidsmåltider ett traditionellt smörgåsbord med en bas av potatis. Sedan läggs olika komponenter till beroende på högtid. Några av de viktigaste mathögtiderna i den svenska kalendern är:

  • Jul: Traditionellt har en gris slaktats till julen och julskinkan är ännu den viktigaste delen av julbordet för många. På svenska julbord hittas också delikatesser som sillsallad, lutfisk, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, leverpastej, Janssons frestelse, gravad eller rökt lax och tillbehör som såser. Julen är även sötsakernas högtid och choklad, knäck och karameller brukar finnas i överflöd. Avsaknaden av färska grönsaker på julbordet är troligtvis ett arv från den tid när de flesta hushåll var självförsörjande. Färska grönsaker fanns helt enkelt inte att få tag på mitt i vintern.
  • Påsk: Under påsken serveras ett smörgåsbord där inlagd sill, ägg och knäckebröd spelar huvudrollen. Traditionen med att äta lamm under påsken kommer från bibelns påbud att offra ett lamm under påsken. Lax och annan fisk är också vanligt på påskbuffén.
  • Midsommar: Buffén på midsommar är också baserad på det klassiska smörgåsbordet med kokt potatis och sill. Eftersom årstiden är varmare äts flertalet av rätterna kalla. Sillen är en viktig komponent tillsammans med nypotatis som serveras tillsammans med dill, gräslök och gräddfil. Den grillade maten har blivit allt vanligare även på midsommar, oftast grillat kött. Smörgåstårta eller en sötare variant med jordgubbar får ofta avsluta måltiden.

Under alla högtider är det vanligt med alkohol i form av öl och nubbar. Det kryddade brännvinet har en lång historia i Sverige och dessa ädla drycker finns i flertalet olika varianter. Vanligast är kryddning med bland annat kummin, fänkål, dillfrö och anis. Alla kryddor som har funnits tillgängliga i Sverige sedan förhistoriska tider. Under de senaste årtiondena har också vinet blivit allt vanligare som måltidsdryck och det syns också under högtiderna. Speciellt rött vin till påsklammet har för många blivit en självklarhet.