Mat är mer än näring

Mat är livsviktigt för oss. Genom maten får vi i oss all näring vi behöver för att kunna leva. Men mat är mer än näring. Maten har genom mänsklighetens historia varit viktig för oss att samlas kring. Att äta tillsammans är viktigt för att vi ska må bra. Att bjuda på mat har genom historien varit ett viktigt sätt att visa vänlighet och givmildhet. Runt bordet kan både svåra och lätta frågor avhandlas. Hur, vad och när vi äter har under mänsklighetens historia förändrats mycket. Men måltiden har varit viktig för både vårt sociala liv och berättat om hur våra samhällen varit uppbyggda.

För de rikaste invånarna i romarriket var måltiderna överdådiga och intogs liggande på divaner. Det här var ett viktigt sätt att visa upp sin förmögenhet inför viktiga gäster. Under medeltiden sågs däremot förfinade matvanor, till exempel att äta med bestick, som syndigt och fåfängt. Måltiden skulle allra helst intas med händerna. Först på 1600-talet fick besticken sitt genomslag på bred front i Europa. I Kina har däremot ätpinnar använts åtminstone sedan cirka 1500 före Kristus, åtminstone för att tillaga och lägga upp maten. Troligtvis dröjde det åtminstone tusen år innan pinnarna faktiskt började användas för att äta med. Genom största delen av mänsklighetens historia har händerna varit det bästa verktyget för att få in maten i munnen.

>När maten åts påverkades mycket av hur livet såg ut i övrigt. Under vikingatiden finns källor som hänvisar till “dagvard” och “nattvard” som de viktigaste måltiderna. Frukosten introducerades under 1400-talet som dagens allra första måltid. Först på 1900-talet introducerades dagens måltidsmönster med frukost, lunch, middag och eventuellt kvällsmat i slutet av dagen. Men den här uppdelningen ska fortfarande betraktas som västerländsk då den inte förekommer över hela världen. Vad måltiderna består av är också väldigt skiftande beroende på var i världen du befinner dig. Bara i de nordiska länderna finns tydliga skillnader – i Sverige är lunch oftast en varm tillagad måltid medan lunch i grannlandet Norge för det mesta innebär kalla smörgåsar eller annan enklare mat. Hur vi äter är i ständig förändring och begreppet “brunch” är ett mellanting mellan frukost och lunch som blivit allt mer populär under de senaste åren.

I de allra flesta kulturer har det varit viktigt att någon gång under dagen samlas och inta ett mål mat tillsammans. Ofta har detta troligtvis skett efter mörkrets intåg under kvällen som en markering av arbetsdagens slut. I dagens hektiska samhälle där fler och fler måltider äts utanför hemmet har den gemensamma måltiden än ännu viktigare funktion för att hålla samman familjen. Därför är det fortfarande bra att försöka samla alla runt bordet minst en gång per dag. Att äta tillsammans är ett sätt att koppla av och reflektera över dagen som varit.