Kryddor och smaksättare

Genom historien har mänskligheten använt många olika kryddor och smaksättare och för att förlänga hållbarheten på livsmedel. I utgrävningar från bosättningar i Europa har arkeologer hittat 6000 år gammal kummin. För 4000 år sedan handlades kryddor längs med den så kallade Sidenvägen mellan Asien och Europa. På den tiden var kryddor som kanel, kardemumma, peppar, ingefära och muskot dyrbarheter som kunde inbringa mycket pengar. Kryddor är inte lika exklusiva idag även om till exempel saffran fortfarande är dyrt.

Kryddor och kryddblandningar är ofta en viktig del i länders och regioners matkultur och vissa kryddor – som till exempel curry i indisk matlagning, är intimt förknippade med vissa länders mattradition. Den vanligaste smaksättningen till mat globalt är salt (natriumklorid), men salt är snarare en mineral än en krydda. I Sverige har kryddor som fänkål, rosmarin, ringblomma, malört och pepparrot funnits länge och det återspeglas i den svenska maten. Pepparroten sågs länge som en “fattigmanskrydda” men har under senare åt fått en uppsving i svensk matlagning.

I en globaliserad värd har de traditionella kryddorna från olika länder och kulturer spridit sig över världen och smakpaletten har blivit bredare. Idag är det inga konstigheter att hitta smaker från hela världen i en och samma stad.