Socker – från lyx till hälsobov

“Låt dem äta bakelser!” lär Marie Antoinette har utropat när hon fick rapporter om att de fattiga i landet svalt och inte hade något att äta. Socker var tidigare en lyxråvara som bara de allra mest välbärgade hade råd med. Traditionen att baka söta bakverk fanns redan i forntidens Egypten, men det tog länge innan bullar, kex och bakelser fanns tillgängliga för alla. Det dröjde ända till 1930-talet innan desserter och söta bakverk fick ett genombrott i de svenska hemmen.

Idag finns sötade matvaror, godis och bakverk tillgängligt överallt och socker betraktas inte längre som en lyx. Snarare ses en stor konsumtion av socker som ohälsosam för både kroppen och tänderna. Under 1900-talets andra halva ökade konsumtionen av sötsaker i Sverige från ungefär 50 miljoner till hela 145 kilo per år. Stora delar av sockret kommer från hel- eller halvfabrikat som ofta har tillsatt socker. Juice, läsk och andra sötade drycker är också vanliga och kan vara riktiga sockerbomber. “Sockerberoende” är ett begrepp som indikerar att det skulle vara möjligt att vara beroende av socker på samma sätt som man kan bli beroende av alkohol eller narkotika. Det finns inga vetenskapliga belägg för att socker skulle vara beroendeframkallande på det sättet. Däremot kan alla matvanor och rutiner kännas som ett beroende eftersom vad vi äter ofta fyller ett känslomässigt behov.

Socker är i grunden inte onyttigt utan är en kolhydrat som förekommer naturligt i många olika livsmedel. Kroppen behöver kolhydrater för att få energi. Problemet som diskuteras idag är tillsatt socker. Tillsatt socker är som namnet antyder inte naturligt förekommande utan tillsatt i livsmedel för att få dem att smaka bättre. Kroppen kan inte skilja mellan naturligt och tillsatt socker. Skillnaden är istället att produkter med tillsatt socker ofta saknar andra näringsämnen som till exempel vitaminer och fibrer. Därmed går kroppen miste om viktig näring och får enbart energin från kolhydraterna. Det här är speciellt viktigt för barn som tenderar att välja sötade livsmedel om de har möjlighet.

Vad är mest onyttigt – socker eller fett? Forskare och andra experter har diskuterat frågan länge. Svaret är inte entydigt men det verkar som att sockret har fler negativa hälsoeffekter än fett. Framför allt när socker intas i stora mängder. Det här är inte baserat på att sockret i sig är farligt för hälsan utan att livsmedel med tillsatt socker ersätter livsmedel med livsviktiga vitaminer och mineraler. Idag rekommenderar WHO att vuxna människor får i sig maximalt motsvarande sex teskedar socker per dag. Om den här rekommendationen följs innebär det en rejäl minskning i sockerintag jämfört med dagens nivåer.