En italiensk klassiker

Italien är berömt för många saker men maten är nog en av de främsta. Colosseum, Ferraris och fotboll i all ära – det som influerat den västerländska världen mest är trots allt maten. Du kan åka till den minsta byhåla och ändå råka på en pizzeria och det finns väl knappt ett enda svenskt kök som inte har pasta i skafferierna?

En rikigt klassiker som nästan är omöjlig att misslyckas med är att tillaga rätten cannelloni som kräver lite förberedelser men som sedan kan ätas med god behållning i flera dagar. Här får du några tips hur du kan lyckas med denna traditionella rätt, vars namn betyder ungefär “stora rör”.

Många varianter

I olika områden i Italien äter många egna versioner av den berömda pastarätten. Den kanske vanligaste består av en fyllning gjord på spenat och ricotta men det finns också varianter med svampstuvning, köttfärs och vegetariska alternativ, som sedan täcks med en tomatsås. Om du vill kan du göra blandningen med quorn eller blandfärs, och tänk på att krydda ganska rejält – gärna med mycket vitlök. För ett pastapaket behöver du ungefär 400-500 gram fyllning, plus två burkar krossade tomater och lite tomatpuré. När du har fyllt rören ska de täckas helt av såsen så att de sedan kan koka i den i ugnen.

Använd händerna

Många tycker att det är lite knepigt att fylla rören och tar till skedar och andra tillbehör. Allra enklast är dock att ha kvar fyllningen i bunken och sedan antingen trycka ner rören i den, så att de fylls med automatik, eller att helt sonika ösa i den med händerna. Allt ska ju ändå bakas i ugnen så det behöver inte göras snyggt. Servera sedan med en god, enkel sallad och ett glas rödvin. Du kan också ha en skvätt av vinet i såsen för extra finess.