Det västerländska köket

Det västerländska köket brukar innebära mat från Europa och Nordamerika. Maten varierar mycket mellan länderna och varje land och region har sina specialiteter. Trots detta finns många delikatesser som spridit sig över hela området:

  • Den italienska pizzan och pastan finns i många varianter över hela världen. Spaghetti, tagliatelle, penne och lasagne är bara några älskade sorter. Pizzan är i sin tur en italiensk nationalrätt som tros ha sitt ursprung i staden Neapel.
  • Den franska croissanten är en av världens mest älskade bakverk. Croissanter bakas av en smördeg som gör dem både luftiga och frasiga. Croissanter äts både som frukost och till kaffet.
  • Paella är en spansk risrätt som ofta tillagas med skaldjur eller kyckling och kryddas med saffran.
  • Hamburgare förknippas numera oftast med amerikansk snabbmat. Men som namnet antyder har rätten troligtvis sitt ursprung i Tyskland. Hamburgaren vidareutvecklades sedan i USA och tog världen med storm. Redan i mitten på 50-talet öppnade de första hamburgerrestaurangerna i Sverige.
  • Ungersk gulasch är från början en gryta med kött och potatis som kryddas med paprikapulver och kummin. Numera serveras den också ofta som en soppa. Ursprungsreceptet varierar och den kan tillagas med till exempel nöt, fläsk eller lamm.
  • Emmentalerost och många andra välkända ostar som gruyere har sitt ursprung i Schweiz. Redan på 1700-talet började hårdostar ystas i regionen Emmental som fått namnge en av ostarna.
  • Den svenska kanelbullen är måhända ännu inte lika välkänd som de övriga på listan. Men bullen som funnits i Sverige sedan 20-talet har på senare år exporterats och blivit mer populär även utomlands. Bland annat serveras den på trendiga caféer i New York som vill få de amerikanska gästerna att bekanta sig med den svenska fikakulturen.