Fikabröd i Nordamerika
I Sverige är vi duktiga på att fika. Vare sig det är en Ballerinakaka eller en kanelbulle vi äter till eftermiddagskaffet så är det något vi bara måste ha. Men om du befinner dig utomlands så kan det vara svårare att hitta det perfekta fikabrödet till ditt kaffe. Här kommer ett par fikatips för dig som befinner dig eller kommer att befinna dig i Nordamerika:
Bearclaw, USA
En bearclaw är en söt bakelse från USA. Den görs vanligtvis med mjöl, smör, ägg och mjölk, medan fyllningen vanligtvis består av en kombination av hackade mandlar, äggvitor, socker och mandel. När detta fikabröd tillagas så skär man tunna hål på ena sidan, vilket sedan växer i ugnen och då formas till något mycket likt en björnklo.
Donut, USA
Idag finns det många sorters munkar, glaserade, pulveriserade, fyllda, toppade med glasyr, kokosnötter, jordnötter eller strössel, och varje år på den första fredagen i juni firar folk National Donut Day. Munken är en paradrätt när det kommer till fikabröd i USA, den är så pass populär att det går att köpa munkar i en godisautomat i vissa stater. Om du finner dig i USA, då är munk ett måste!
Cronut, USA
En cronut är precis vad det låter som, en hybrid mellan en croissant och en munk (donut). Denna knasiga idé uppfanns 2013 av en fransk konditor som jobbade i New York. Cronuten steks i olja, fylls med grädde, rullas sedan i socker, och slutligen glaseras dess utsida. Detta galna fikabröd blev direkt en hit på gatorna i New York. I och med cronutens tillagningsmetod så har den en hållbarhetstid på endast 6 timmar, vilket innebär att de görs nya varje morgon och bör konsumeras direkt därpå.