Det sydamerikanska köket
Bland de sydamerikanska köken är det mexikanska mest välkänt internationellt. Mexikanska rätter som tacos, tortillas, tamales, enchiladas och quesadillas har spridit sig via USA ut i världen. Mexikanska restauranger förekommer i de allra flesta större städer och en anpassad variant av mexikansk mat, tex-mex, har blivit populära inslag på svenska matbord. Maten är ofta smakrik med en tydlig hetta. Avocado och majs är viktiga livsmedel som förekommer i många olika vanliga mexikanska maträtter.
I länder som Peru syns fortfarande tydliga influenser från inkariket. Potatis och quinoa är vanliga basråvaror. I Brasilien är feijoada nationalrätt. Feijoada är en mustig och smakrik böngryta som oftast görs på svarta bönor och fläskkött. Det är inte ovanligt att alla delar av grisen används och både öronen, trynet och knorren kan hamna på tallriken. I de södra delarna av Sydamerika, i närheten av Stilla havet, är havsmat som krabbor, hummer och tonfisk viktiga i matkulturen.
Kött, framför allt grillat, är vanligt över hela Sydamerika. De argentinska slätterna är utmärkta för boskapsuppfödning och det argentinska nötköttet exporteras idag över hela världen. Argentina är också en av de största konsumenterna av nötkött i världen. Små piroger fyllda med bland annat kött som kallas empanadas är också viktiga i det traditionella argentinska köket.