Det indiska köket
Det indiska köket finns idag över hela världen och är uppskattat för sina smakrika rätter. Indierna själva anser att matlagning är gudomligt och varje region har sina specifika rätter och kryddor. Det finns troligtvis inget kök i världen som använder kryddor på ett så avancerat sätt som i Indien. Curry förknippas ofta med regionens matlagning men curry är egentligen bara en benämning på en kryddblandning som kan ha varierande innehåll. Chili, anis, fänkål, ingefära, kanel, kardemumma, garam masala, gurkmeja, koriander, muskot, saffran och tamarind är några av de vanligaste kryddorna i den indiska maten.
Indisk mat är alltid välkryddad, smakrik och färgglad. Ris är oftast basen för de indiska rätterna. Linser, bönor och grönsaker är viktiga ingredienser i det indiska köket då en stor del av landets befolkning är vegetarianer av religiösa skäl. Men även fisk och olika typer av kött är vanliga. Populära maträtter är bland annat tandoorikyckling, vindaloo och currygrytor av olika slag. Bröd ingår alltid i den indiska måltiden och det finns många varianter: naan, chapati, roti och poli är de mest välkända.
Söta efterrätter är populära och serveras ofta tillsammans med te som avslutning på måltiden.