Det asiatiska köket

Det asiatiska köket är stort och består av många olika mattraditioner. Men alla asiatiska kök har en gemensam nämnare – riset. Riset är basråvaran i alla asiatiska länder. Utöver detta erbjuder de stora asiatiska matländerna stor variation i smaker:

  • Japan: Det japanska köket förknippas framför allt med sushi men erbjuder mer än så. Alla japanska måltider består oftast av ris, en soppa med kött, fisk eller grönsaker samt rå fisk, sashimi. Ofta kombineras detta med olika smårätter som till exempel inlagd svamp, tofu, kött, fisk och alger. Kända japanska maträtter är donburi, tempura, teriyaki och yakisoba. Sushi består traditionellt av ris som serveras med sashimi och wasabi, en grön pepparrot. Det här kompletteras med till exempel bläckfisk, omelett och syrade grönsaker.
  • Kina: Det kinesiska köket har en oerhört lång historia med anor som sträcker sig många tiotusentals år tillbaka i tiden. Kina är ett stort land och varje region har sina specifika traditioner. Riset är den viktigaste råvaran. I väst är pekinganka, dumplings och sötsurt fläsk de tre mest välkända kinesiska rätterna. Kinakål, vårlök, räkor och fläsk är vanliga ingredienser i kinesiska dumplings. Starka och smakrika såser serveras ofta som komplement till många olika rätter.
  • Thailand: Thailand har en lång kust. Därför är fisk och skaldjur vanliga i det thailändska köket. Oftast i kombination med ris och grönsaker. Den thailändska maten är ofta kryddstark, vanliga kryddor är chili, koriander, ingefära och kryddblandningar som röd och grön currypasta. I Thailand används också en salt fisksås som ger rätterna en tydlig särprägel.
  • Vietnam: Den mest välkända vietnamesiska maträtten är nudelsoppan Phở. Vanliga smaksättare i vietnamesisk matlagning är sojasås, räkpasta och färska örter. Generellt är maten baserad på färska råvaror och användning av mjölkprodukter är minimal. Det här har lett till att det vietnamesiska köket betraktas som ett av de mest hälsosamma i världen.