Bästa vinet till maten

Att kombinera mat och vin är både roligt och svårt. Om vinet passar bra ihop med maten kommer hela måltiden att smaka bättre. Om vinet däremot inte lämpar sig för maten kan det smaka surt eller strävt och matens goda smaker kan förstöras. Här får du tips om hur du bäst parar ihop olika vinsorter med mat.

Rött vin

Rött vin är den vinstil som svenskar dricker allra mest. Rött vin passar till många olika maträtter, men i första hand vitt och rött kött. Om det är ett lättare rött vin, exempelvis från druvan pinot noir, passar det även till tyngre fiskrätter som exempelvis grillad lax. Hos Vinoteket hittar du massor av välkomponerade vinlådor som du kan beställa online. Välj mellan lådor med olika röda viner eller en blandlåda med rött, vitt, rosé och mousserande. Här finns även en vinlåda med omåttligt populära Amaroneviner. Svenskar fullkomligt älskar Amaroneviner och statistik visar att försäljningen av Amaroneviner i Sverige har fyrdubblats det senaste decenniet.

Vitt vin

Vitt vin är den näst populäraste vinkategorin. Vita viner bjuder på en enorm variation från lätta och krispiga viner med hög syra till tunga krämiga viner. De lättare, exempelvis vinho verde från Portugal eller chablis från Frankrike, passar utmärkt med skaldjur eller som aperitif. Vita viner med lite sötma, exempelvis riesling, passar utmärkt till kryddiga asiatiska eller mexikanska maträtter. Ett tyngre vitt vin passar bra med grillad fisk eller grillade grönsaker.

Mousserande

Mousserande viner är förvånansvärt matvänliga och kan drickas med många olika maträtter, exempelvis fisk, skaldjur och friterad mat. Kom ihåg att champagne inte är det enda mousserande vinet. Det finns många goda och billigare mousserande viner, exempelvis cava, prosecco och crémant. Hos Vinoteket hittar du bland annat en fantastisk vinlåda med mousserande viner under 100-lappen.

Rosé

Rosé är ett perfekt sommarvin som passar utmärkt till buffé samt grillad mat. Det passar även bra som en aperitif. Servera den välkyld.