Aptitretande Pabellón Criollo

Den venezolanska maträtten Pabellón Criollo är en del i venezolansk kultur och ett av landets traditionella maträtter. Det är en aptitretande maträtt bestående av kött, ris och svarta bönor med ursprung i regionen kring Venezuelas huvudstad Caracas. Mat är mer än näring och denna venezolanska maträtt är ett typexempel på det. Historiskt sett har matträtten sina rötter från kolonialtiden, antagligen från 1700-talet. Närmare bestämt var det slavar från plantagen som brukade samla rester från måltider som ofta återstod från föregående dag. Denna typiska maträtt består av en saftig mix av strimlat kött, kokt vitt ris och svart bönor tillsammans med skivad stekt banan, precis som bananer brukade förberedas på denna tid.


Beroende på region i Venezuela kan denna maträtt presentera variationer, såsom pabellón a caballo, som förutom tidigare ingredienser även innehåller ett stekt ägg. Till frukosten ersätts vanligtvis riset i maträtten med arepas (ett majsbaserat bröd) tillsammans med riven ost och avokado. I landets östra regioner tillägger de vanligtvis socker till bönorna och köttet ersätts med strimlad fisk. Passa på till nästa middag eller fest att blåsa upp några ballonger och prova denna exotiska maträtt från andra sidan Atlanten. Faktum är att oavsett variant eller ersättningar i maträtten, är denna nationella maträtt i speciell med sina otroliga färger och unika smaker. Maträtten är en varaktig påminnelse om att människor trots tunga förhållanden kan åstadkomma genialiska verk, som i detta fall formade ett lands mattradition.